اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات , علل , تشخیص و درمان

اسکولیوز

اسکولیوز  به معنی انحراف ستون فقرات به سمت چپ یا راست است و این انحراف ممکن است در هر قسمتی از ستون فقرات رخ دهد. با ایجاد این انحراف، تعادل ستون فقرات بهم خورده و عضلات دو طرف برای جبران آن دچار اسپاسم میشوند و ادامه پیدا کردن این اسپاسم مداوم مسبب بروز درد خواهد بود.


اسکولیوز با علل مختلف ایجاد میشود. ممکن است بصورت مادرزادی اشکالی در تشکیل یک یا چند مهره وجود داشته باشد و این انحراف از بدو تولد مشاهده گردد. اما ممکن است بروز اسکولیوز در دوران بلوغ اتفاق افتاده و ادامه یافته و تشدید شود که این نوع اسکولیوز معمولا علت مشخصی ندارد و خیلی موارد نیاز به عمل جراحی ستون فقرات خواهد داشت. همچنین بیماریهایی مانند تومورهای ستون فقرات و نخاع یا اختلالات عصبی عضلانی هم ممکن است با درگیری غیرقرینه عضلات اطراف ستون فقرات سبب اسکولیوز شوند. در سنین بالاتر که کم کم آرتروز در ستون فقرات آغاز میشود ممکن است ساییدگی مهره در یک سمت بیشتر اتفاق بیفتد و ستون فقرات به یک سمت منحرف گردد. علل ناشایع دیگر اسکولیوز، عفونت‌ها، پوکی استخوان و شکستگیهای ستون فقرات هستند.
علت هر چه که باشد این بیماری معمولا خود را به صورت درد در کمر، پهلو یا پشت و مشکلات ظاهری در بیمار خود را نشان میدهد که البته در موارد شدید ممکن است سبب اثر فشاری روی نخاع و عصبها شده و اشکال در راه رفتن و ضعف در پاها هم مشاهده گردد.
درمان اسکولیوز کاملا بستگی به علت ایجاد آن دارد و انتخاب روش درمانی اشتباه ممکن است به تشدید این بیماری و دشوارتر شدن درمان منجر گردد. درمانهای اولیه شامل حرکات ورزشی اصلاحی ستون فقرات و بستن بریس است ولی در بسیاری موارد در نهایت جراحی میتواند به بیمار کمک کند. امروزه جراحی اسکولیوز نسبت به سالهای دور با موفقیت بیشتر و خطر کمتری همراه است و استفاده از نورومانیتورینگ حین عمل به حفظ سلامت نخاع و پرهیز از ایجاد آسیب عصبی در زمان جراحی کمک شایانی میکند. و کمک گرفتن از مراقبت های بعد از جراحی ستون فقرات تاثیر فراوانی در بازگشت سریع به زندگی عادی دارد.

برای مشاهده نمونه عمل های جراحی ستون فقرات کلیک کنید

 

4/5 - (5 امتیاز)