خونریزی مغزی

خونریزی مغزی

فردی حدودآ ۶۰ یا ۷۰ ساله،  مشغول انجام کارهای روزمره،  سر کار یا در منزل،  ناگهان سردرد میگیرد،  دست خود را روی سر میگذارد،  اطرافیان احاطه اش میکنند، او  نمی تواند روی پا بایستد،  می نشیند و بعد از هوش میرود! بلافاصله به اورژانس یک مرکز درمانی منتقل میشود و  در سی تی اسکن مشخص میگردد که وی دچار خونریزی مغزی شده است!

 

خونریزی مغزی

شایعترین علت خونریزی مغزی ضربه به سر است اما وقتی صحبت از خونریزی خودبخودی میشود در واقع ضربه ای به سر بیمار وارد نشده و خودبخود خونریزی اتفاق افتاده است. این اتفاق معمولآ در افرادی روی میدهد که سالها مبتلا به فشار خون بالا بوده اند و درمان درستی برای کنترل فشار خون خود انجام نداده اند. در طی زمان فشار خون بالا به دیواره رگ های مغزی آسیب میزند و آنها را ضعیف میکند تا جایی که دیواره رگ پاره شده و داخل بافت مغز خونریزی روی میدهد. خون با فشار از داخل رگ وارد بافت لطیف مغز شده و آن را تخریب میکند و داخل مغز حفره ای پر از خون ایجاد میشود.
در لحظه پاره شدن رگ بیمار دچار سردرد شدید ناگهانی شده و به دنبال آن تهوع،  استفراغ،  ضعف دست و پا و در بسیاری موارد کاهش سطح هوشیاری رخ میدهد.بیمار ممکن است تنها کمی خوابالود باشد یا در کمای عمیق؛  هر چه سطح هوشیاری بیمار پایین تر باشد احتمال بهبودی نیز کمتر خواهد بود.
پس از بررسی های اولیه و تشخیص خونریزی مغزی با سی تی اسکن، درمان بیمار با تجویز دارو و کنترل فشار خون جهت جلوگیری از گسترش بیش از پیش خونریزی آغاز میگردد. به صلاحدید جراح مغز و اعصاب معالج در صورتی که حجم خونریزی قابل توجه باشد ممکن است تصمیم به جراحی برای تخلیه خون گرفته شود. چه جراحی  انجام شود و چه نیازی به جراحی نباشد لازم است بیمار در آی سی یو تحت مراقبت قرار گیرد.  با گذر زمان خون کم کم جذب میشود و فشار از روی مغز برداشته میشود.  اگر آسیب وارد شده به مغز قابل توجه نباشد بعد چند روز تا دو هفته معمولآ سطح هوشیاری بیمار بالا می آید.  پس از خروج از آی سی یو مراقبت و همراهی نزدیکان در بهبودی هر چه سریعتر بیمار نقش بسزایی دارد چراکه ممکن است تا مدتها بیمار برای رفع نیازهای روزمره به کمک احتیاج داشته باشد؛ اما متاسفانه در مواردی که آسیب شدیدی به مغز وارد شده باشد ممکن است روند بهبودی اتفاق نیفتد و یا اگر هم بیمار هوشیار شود با عوارض دایمی نظیر فلج اندامها،  اختلال در تکلم و اختلال در بلع و … دست به گریبان باشد. به این ترتیب مثل همیشه قطعآ پیشگیری به صرفه ترو مفید تر از درمان میباشد، پیشگیری که گاهی به سادگی مصرف مرتب داروهای فشار خون و کنترل آن با مراجعه به پزشک خواهد بود.

3.2/5 - (29 امتیاز)