تومور مغزی بیماری پیچیده و چالش برانگیزی است که از رشد غیرطبیعی سلول های مغزی ایجاد میشود و میتواند انواع مختلفی داشته باشد؛ از جمله: تومور مغزی گلیوم ، تومور مغزی مننژیوم ، تومورهای هیپوفیز و مدولوبلاستوما . رویکرد درمانی این بیماری به عوامل مختلفی مانند نوع تومور و محل آن، مرحله تومور و سلامت کلی بیمار بستگی دارد. با وجودی که اولین نگرانی بیمار و خانوادههای آنها، رفاه و مدیریت موفق این بیماری است؛ اما، درک جنبههای مالیِ درمانِ تومور مغزی نیز به همان اندازه مهم است. در این مقاله، به ملاحظات هزینه جراحی تومور مغزی، میپردازیم.
هزینههای درمانی تومور مغزی
هزینههای تومور مغزی را میتوان به دو دسته اصلی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم کرد. هزینههای مستقیم مربوط به بیماری و درمان بیمار مانند ویزیت پزشکی، اقامت در بیمارستان، نسخهها و جراحی است. اما، هزینههای غیرمستقیم، به بیماری یا درمان مربوط نمیشود، اما بر شرایط بیماران و خانوادههایشان تأثیر میگذارد. هزینههای غیرمستقیم میتواند باعث کاهش بهرهوری در محل کار، حملونقل و هزینههای مراقبت از کودکان شود. بیماران مبتلا به تومور مغزی، بار اقتصادی بسیار بالاتری را نسبت به سایر انواع سرطان متحمل میشوند. این موضوع، احتمالاً به این دلیل است که بیماران مبتلا به تومور مغزی اغلب به مرخصی طولانیتر از محل کار، هزینههای حمل و نقل مکرر و گرانتر نیاز دارند.
برخی از هزینههای کلی جراحی تومور مغزی
هزینه معمول درمان تومور مغزی شامل پرداخت حقالزحمه جراح تومور مغزی ، هزینه بستری در بیمارستان، حقالزحمه پرستار، پرداخت هزینه دارو، آزمایشگاه، تجهیزات بستری، روشهای تشخیصی، مدت زمان بیهوشی و… است. البته، این موضوع که دقیقاً چه عواملی بر هزینههای جراحی موثر هستند، به خوبی مشخص نیست و لزوماً پرداخت هزینه بیشتر در یک کلینیک به معنای تضمین درصد موفقیت بیشتر جراحی تومور مغزی نیست. اما، برخی از مهمترین و متداولترین عواملی که در هزینه جراحی تومور مغزی موثر هستند. عبارتند از:
مرحله و نوع تومور مغزی
مرحله و نوع تومور مغزی به طور قابلتوجهی بر رویکرد درمان و هزینههای مرتبط تاثیرگذار است. اگر تومور مغزی در مرحله پیشرفته باشد، اغلب به درمانهای بیشتر و مراقبتهای مداوم نیاز دارد که منجر به افزایش هزینه بیمار میشود. از طرف دیگر، هزینه معمول درمان تومور مغزی بستگی به خوشخیم یا بدخیم بودن تومور دارد. اگر تومور خوشخیم، کوچک و در مکان در دسترسی قرار گرفته باشد، معمولاً هزینه جراحی کمتر از مواردی است که تومور بدخیم است و یا در جای نامناسب و دور از دسترس جراح قرار گرفته است. ترکیبی از جراحی، پرتودرمانی، رادیوسرجری استریوتاکتیک و شیمی درمانی میتواند برای درمان تومورهای مغزی به کار رود. در این صورت، هزینه درمانی بیمار به طور قابلتوجهی افزایش خواهد یافت. گاهی اوقات درمانهای اضافی برای تومورهای عودکننده یا جدید موردنیاز است. همچنین، هزینه شیمی درمانی بر اساس دارو، نحوه تجویز و تعداد درمانهای موردنیاز بسیار متفاوت است.
مکان و امکانات
هزینههای درمان میتواند بر اساس موقعیت جغرافیایی و مرکز درمانی انتخاب شده متفاوت باشد. مناطق شهری و مراکز تخصصی سرطان ممکن است هزینههای درمانی بالاتری نسبت به مراکز حومه شهر داشته باشند. از طرف دیگر، هزینه جراحی بسته به اینکه در بیمارستان دولتی، خصوصی و یا کلینیکهای تخصصی انجام شود، بسیار متفاوت است.
هزینه متخصصان پزشکی
برای جراحی تومور مغزی، بیمار نیاز به مشاورههای تخصصی با پزشکان متخصص مختلف دارد. برای مشاوره با تمام این متخصصان از بیمار حق ویزیت دریافت میشود. از جمله این متخصصان، جراحان مغز و اعصاب، انکولوژیستها، رادیولوژیستها و پاتولوژیستها هستند. برای مثال، برای تشخیص خوشخیم و یا بدخیم بودن تومور نیاز است تا پاتولوژیست نظر خود را اعلام کند. در صورت بدخیم بودن تومور، بیمار به انکولوژیست ارجاع داده میشود.
داروها و مراقبتهای حمایتی
پس از جراحی تومور مغزی ، بیمار ممکن است به فیزیوتراپی، گفتاردرمانی یا کاردرمانی نیاز داشته باشد که هزینه هر کدام از این خدمات به صورت جلسهای از بیمار دریافت میشود. علاوه بر روشهای درمانی اولیه، بیماران ممکن است به داروها، مراقبتهای حمایتی و خدمات توانبخشی نیاز داشته باشند. این هزینههای اضافی میتواند هزینه کلی درمان را افزایش دهد.
پوشش بیمهای
پوشش بیمهای، نقش مهمی در مدیریت بار مالی درمان تومور مغزی دارد. نوع و میزان پوشش بیمه، از جمله فرانشیزها و پرداختیها میتواند به طور قابلتوجهی بر مسئولیتهای مالی بیمار تأثیر بگذارد. بیماری که تحت پوشش بیمههای درمانی قرار داشته باشد و در صورتی که بیمه، هزینه مربوط به جراحی تومور مغزی، داروها و آزمایشها را تقبل کند، هزینه بیمار به طور قابلتوجهی کاهش خواهد یافت. البته، اکثر بیمهها، هزینههایی از جمله ویزیت پزشک، خدمات آزمایشگاهی و پرداخت هزینه داروهای تجویزی را تا سقف مجازی به بیمار پرداخت میکنند. البته، درمان تومور مغزی آنقدر پرهزینه است که میتواند به سرعت از سقف مجاز سالیانهای که بیمه در نظر گرفته است، تجاوز کند.
انتخاب روش جراحی
در جراحی تومور مغزی، کرانیوتومی رایجترین شیوه جراحی است. در این روش، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد و جراح، جمجمه را برش میدهد تا به مغز دسترسی پیدا کند. پس از جراحی، بیمار معمولاً باید سه تا شش روز در بیمارستان بستری باشد. روش دیگر برای برداشتن تومور، جراحی اندونازال است که در آن از طریق ایجاد برش در بالای لب و یا از طریق بینی جراحی انجام میشود. در روش اندونازال از لوله آندوسکوپ استفاده میشود. معمولاً هزینه جراحی اندونازال ارزانتر از روش کرانیوتومی است. ممکن است بعد از انجام هر کدام از این روشهای جراحی، پرتودرمانی یا شیمی درمانی نیز مورد استفاده قرار گیرد که در این صورت هزینه درمانی بیمار افزایش خواهد یافت.
مدت زمان جراحی
مدت زمان جراحی، از جمله موارد مهمی است که میتواند در هزینه بستری در بیمارستان و یا کلینیک موثر باشد. هر چه مدت زمان حضور تیم جراح در اتاق عمل افزایش یابد، میزان هزینه جراحی نیز افزایش خواهد یافت.
وسایل و تجهیزات جراحی
در جراحی تومور مغزی، از وسایل و تجهیزات مختلفی استفاده میشود که بسیاری از آنها یا یک بار مصرف هستند و یا تجهیزات و فناوریهای پیشرفتهای هستند. آمادهسازی و فراهم کردن هر گونه تجهیزات جراحی، در فاکتور مالی بیمار منظور میگردد.
آزمایشات و پیگیری بیمار بعد از جراحی
بعد از انجام جراحی تومور مغزی، مراجعه به متخصص مغز و اعصاب و انجام آزمایشهای MRI و سی تی اسکن جهت پیگیری روند بهبودی ضروری است و متحمل صرف هزینه برای بیمار است. به خصوص اگر بعد از جراحی بیمار نیاز به انجام شیمی درمانی و یا پرتودرمانی داشته باشد.
مدت زمان بستری
از جمله عواملی که در میزان هزینه جراحی تومور مغزی موثر است، مدت زمان بستری در مرکز درمانی است. همچنین، حضور همراه بیمار در بیمارستان یا کلینیک هزینهای را برای بیمار در پی خواهد داشت. همانطور که گفته شد، ممکن است بعد از انجام جراحی، بیمار جهت تکمیل روند درمانی نیاز به انجام پرتودرمانی یا شیمی درمانی داشته باشد. در این صورت، مدت زمان بستری بیمار رابطه مستقیمی با هزینه پرداختی خواهد داشت.
امکانات مراکز درمانی
مجهز بودن مراکز درمانی به امکاناتی از جمله آزمایشگاه، فیزیوتراپی، توانبخشی، تصویربرداری و… جهت رفاه حال بیمار و اطرافیان بسیار موثر است. از طرف دیگر، به دلیل ارائه خدمات کلی در یک مرکز و جلوگیری از هدر رفتن وقت، از بیمار هزینه امکانات ارائه شده دریافت میگردد.
برآورد هزینه ماهیانه درمان تومور مغزی
ممکن است این پرسش مطرح شود که هزینه درمان تومور مغز در هر ماه به چه مواردی بستگی دارد؟ مهمترین هزینهها شامل: هزینه جراحی مغز، پرتودرمانی، شیمی درمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی است. البته، هزینههای واقعی با توجه به نوع درمان، محل زندگی و تحت پوشش بیمه بودن تعیین میشود.
هزینه درمان و مراقبت از بیماران تومور مغزی در آمریکا
بیماران مبتلا به تومور مغزی که بیمه درمانی ندارند، بسته به نوع و طول درمان، رژیم درمانی ممکن است از 50000 تا 150000 دلار یا بیشتر در سال هزینه داشته باشد. از سوی دیگر، انجمن سرطان آمریکا تخمین میزند که میانگین هزینه ماهیانه مراقبت برای درمان تومور مغزی بیش از 8000 دلار است.
تخمین هزینه جراحی مغز در امریکا
مرحله اولیه درمان تومور مغزی، معمولاً جراحی است. هزینههای مرتبط با این مرحله از درمان، بسته به نوع جراحی موردنیاز و محل و شدت تومور میتواند بسیار متفاوت باشد. کرانیوتومی میتواند از 30000 تا 100000 دلار هزینه داشته باشد.
برآورد هزینههای پرتودرمانی
در بسیاری از موارد، بعد از انجام جراحی و در صورت نیاز، پزشک معمولاً پرتودرمانی را توصیه میکند. هزینههای مرتبط با این مرحله از درمان، بسته به نوع تومور، محل پرتودرمانی و شدت میتواند بسیار متفاوت باشد. پرتو درمانی با پرتو پروتون میتواند بین 30000 تا 200000 دلار هزینه داشته باشد و پرتودرمانی با گاما میتواند بین 100000 تا 250000 دلار هزینه داشته باشد.
دریافت حمایت مالی برای پرداخت هزینه درمان تومور مغزی
هنگامی که تومور مغزی تشخیص داده شود، بیمار و خانواده به موارد مختلفی برای فکر کردن به پرداخت هزینهها فکر میکنند. یکی از مهمترین تصمیمات، نحوه تامین هزینه درمان خواهد بود. چندین گزینه در دسترس است، از جمله بیمه، برنامههای کمک دولتی و سازمانهای خیریه.
نتیجه گیری و جمع بندی
اگرچه تومور مغزی بیماری جدی محسوب میشود، اما تشخیص زودهنگام بیماری و انتخاب روش درمانی مناسب ممکن است شانس بقای فرد را افزایش دهد. هزینههای مالی این سرطان قابلتوجه است. در این مطلب، به مهمترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه جراحی تومور مغزی پرداخته شد. امید است عوامل یادشده بتواند در کنترل و مدیریت بهتر شرایط مالی بیمار و خانواده آنها کمک کند و از طرف دیگر حمایتهای مالی برای دریافت هزینه درمانی این بیماری فراهم شود.