همه ما گاهی شبها به دلیل به اصطلاح خواب رفتن دستها یا پاها بیدار میشویم.اما کسانی هستند که هر شب مدت کوتاهی بعد از به خواب رفتن به دلیل احساس گز گز یا سوزن سوزن شدن یک یا هر دو دست بیدار میشوند؛
مجبورند مدتی دست خود را حرکت یا تکان دهند تا شاید گزگز برطرف شود اما این حالت ممکن است در طول شب چند بار تکرار شود و خواب راحت را از این بیماران سلب کند. معمولآ خانمهایی که مدتهاست در منزل یا محل کار از دست های خود کارهای سخت کشیده اند دچار این بیماری میشوند و در مراحل اولیه و خفیف تر به علایم خود توجه نمیکنند. برخی ورزشها که با فشار طولانی مدت روی مچ دست همراه هستند مثل دوچرخه سواری و بدن سازی هم این ورزشکاران را درمعرض این عارضه قرار میدهند. سندروم تونل کارپال شایعترین بیماری درگیر کننده اعصاب محیطی بدن میباشد.
در جلوی مچ دست کانالی وجود دارد که از آن چند تاندون و یک عصب مهم که به عضلات دست و پوست آن عصب دهی میکند عبور میکنند و تحت محافظت قرار میگیرند. فشار مداوم و زیاد میتواند سبب ضخیم شدن دیواره این تونل و به دنبال آن تنگی آن شود و عصبی که به آن اشاره شد تحت فشار قرار میگیرد؛ گرچه در حالتهایی مانند بارداری و کم کاری تیرویید ممکن است علایم این بیماری به صورت موقت ایجاد شوند و با اتمام حاملگی یا درمان بیماری تیروییدی بیمار بی علامت گردد.
علامت اولیه این بیماری همان گزگز شبانه است که روندی رو به بدتر شدن دارد و با گذر زمان ضعف عضلات دست و حتی تحلیل رفتن این عضلات اضافه میگردد.
با مراجعه بیمار به جراح مغز و اعصاب و معاینه و مطرح شدن این تشخیص معمولآ یک نوار عصب و عضله از دستها درخواست میشود که به قطعی شدن تشخیص کمک میکند.
درمان ابتدایی این بیماران خصوصآ در مراحل اولیه کم کردن فشار روی دست علامت دار است که با انجام برخی کارهای روزمره با دست دیگر امکانپذیر میباشد. مچ بند های طبی به بی حرکت کردن و استراحت دست بیمار کمک میکنند. در مراحل پیشرفته تر از تزریق داروهای ضد التهاب داخل این کانال جهت کاهش التهاب عصب استفاده میشود و در نهایت درمان نهایی این بیماران جراحی سندرم تونل مچ دست است. جراحی شامل باز کردن این کانال میباشد که فشار را از روی عصب بر میدارد. این عمل جراحی معمولآ به صورت سرپایی و با بیحسی موضعی انجام میشود و اکثر بیماران بعد از عمل بهبودی قابل توجهی در علایم خود دارند و شبها را با خواب راحت تری میگذرانن