روشهای جراحی دیسک گردن شامل دیسککتومی و فیوژن قدامی گردن (ACDF) و جایگزینی دیسک گردن (CDR) هر دو گزینههای جراحی قابل قبول برای درمان میلوپاتی و رادیکولوپاتی گردن هستند. اگرچه گزارشهای گستردهای در مورد نتایج بالینی این دو روش وجود دارد؛ اما، بررسیهای محدودی در خصوص مقرونبهصرفه بودن جراحی ستون فقرات گردنی و عوامل تاثیرگذار بر هزینههای این جراحی ارائه شده است. اگر مبتلا به درد گردن هستید و فکر میکنید ممکن است کاندیدای جراحی باشید، احتمالاً در مورد هزینه جراحی دیسک گردن سؤالاتی در ذهن دارید. در این مطلب، سعی شده است تا از این دیدگاه، به موضوع پرداخته شود.
جراحی دیسک گردن
با گذشت زمان و با افزایش سن، دیسک میتواند دچار فتق یا شکستگی شود و در نتیجه، ماده درونی دیسک به سمت سوراخ مهرهها، جایی که ریشه عصبی قرار دارد، فشار وارد کند. این فرآیند میتواند باعث درد، گزگز و کاهش قدرت بازو شود که با گذشت زمان این علائم بدتر میشوند. همجوشی ستون فقرات گردنی به عنوان جراحی بزرگ و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و بسته به شدت بیماری دیسک، میتواند بین یک تا سه ساعت طول بکشد. این روش، به عنوان رفع فشار و فیوژن قدامی گردن شناخته میشود و به کاهش درد ناشی از فتق دیسک گردن کمک میکند و در درمان تنگی کانال نخاعی نیز موثر است.
عمل جراحی دیسک گردن دارای درصد موفقیت بالایی است و میتواند به بیماران تحرک و راحتی و امکان بازگشت به سبک زندگی فعال را ایفا کند. با این حال، هزینه جراحی، عامل مهمی در هر روش درمانی پزشکی محسوب میشود. هزینه جراحی تعویض دیسک مصنوعی بسته به جراح مغز و اعصاب که به آن مراجعه میشود، نوع روش درمانی که موردنیاز است، روند بهبودی فرد، نوع بیمه و… میتواند متفاوت باشد. در ادامه، به معرفی برخی از مهمترین عوامل مهم که در هزینه جراحی موثر هستند، پرداخته میشود.
برخی از هزینههای کلی جراحی دیسک گردن
هزینههای مختلفی برای جراحی دیسک گردن وجود دارد. این عمل جراحی، میتواند به صورت سرپایی و با حداقل تهاجم و با استفاده از پیشرفتهترین فناوری برای کاهش خطر عوارض و سرعت بخشیدن به زمان بهبودی انجام شود. در بسیاری از موارد، هزینه واقعی ممکن است بیشتر یا کمتر از برآورد هزینهای باشد که قبل از جراحی به بیمار گفته میشود. برخی از هزینههایی که بیمار در طول عمل جراحی دیسک گردن متحمل میشود عبارتند از:
- هزینه تسهیلاتی که به بیمار ارائه میشود.
- مدت زمانی که بیمار در اتاق عمل حضور دارد.
- حقالزحمه جراح
- حقالزحمه متخصص بیهوشی
- هزینه دستیار جراح
- هزینه ابزار و وسایلی که در طول جراحی استفاده میشود.
- و…
شرایط پزشکی بیمار
به دلیل شرایط پزشکی مختلفی که بیماران مبتلا به دیسک گردن دارند، هزینه جراحی در بیمارستان و یا کلینیک بسیار متفاوت و تا حدی به دلیل پیچیدهتر شدن جمعیت بیماران، متغیر است. به عبارت دیگر، هر چه شرایط پزشکی بیمار پیچیدهتر باشد، دچار عوارض یا بیماریهای زمینهای و یا مشکلات خاصی باشد که روند درمانی را با مشکل مواجه سازد، هزینه جراحی نیز بسته به تمام این شرایط بیشتر خواهد بود.
مراکز دولتی و خصوصی
هزینه جراحی دیسک گردن به مکان انجام جراحی نیز بستگی دارد. برای مثال، قیمت جراحی در بیمارستان دولتی، خصوصی و یا کلینیکهای تخصصی متفاوت است. اما، در همه این مکانها هزینه کل جراحی شامل هزینههای بیهوشی، تصویربرداری و ویزیت پزشک است، منتها به دلیل عدم حمایت دولت در بخش خصوصی، هزینه درمانی بالاتر است. حتی ممکن است در برخی از موارد، ناهمگونی بین هزینههای جراحی در مقایسه دو مکان دولتی وجود داشته باشد که در این صورت عوامل مختلفی از جمله، قراداد مرکز درمانی با بیمه، نوع خدمتی که به بیمار ارائه میشود و… میتواند در هزینه کلی نقش داشته باشد.
وسایل و تجهیزات موردنیاز
جراحان مغز و اعصاب در مورد اجزای سازه و بافتی که جایگزین دیسک گردن آسیبدیده میشود، تصمیمگیرنده هستند، اما در اکثر جراحیها، آنها اطلاع دقیقی از هزینه سایر خدمات از جمله هزینه بستری در بیمارستان، خدمات پرستاری و… ندارند. مهمترین عواملی که در هزینه جراحی موثر هستند، نوع ابزار و موادی است که جهت تعویض دیسک گردن به کار میروند. برای مثال، رایجترین نوع موادی که در جراحی دیسک گردن استفاده میشود، بافت آلوگرافت است که میتواند بسته به برند و جنس، دارای قیمت متفاوتی باشد. برای مثال، استفاده از بافت فیبر کربن و تیتانیوم به طور قابلتوجهی ارزانتر از بافت آلوگرافت است و بافت پلی اتر کتون به طور قابل توجهی گرانتر از بقیه است.
توانایی پزشک جراح و استفاده از فناوریهای جدید
برای انجام جراحی دیسک گردن باید عوامل متعددی بررسی شود. بهتر است جراح مغز و اعصابی انتخاب شود که علاوه بر مهارت، از تجربه و دانش پزشکی بالایی برخوردار باشد و بتواند قیمت منصفانهای ارائه دهد. البته، هر چه مهارت پزشک بیشتر باشد و از ابزار و دستگاههای پیشرفتهتر و فناوریهای جدیدتری در جراحی استفاده کند، معمولاً هزینه جراحی بیشتر است.
انتخاب روش درمانی
بسته به اینکه جراح کدام روش جراحی را برای درمان بیمار پیشنهاد و آن را انجام دهد، هزینه جراحی متفاوت خواهد بود. قبل از اینکه تعویض دیسک به عمل جراحی رایجی تبدیل شود، جراحان ستون فقرات برای کاهش درد بیماران تنها به روش فیوژن قدامی گردن متکی بودند. با انجام این روش، دیسک شکسته برداشته میشود و دو مهره به هم جوش میخورند، از خراشیدن مهرهها روی یکدیگر جلوگیری میشود، درد کاهش و دامنه حرکتی بیمار محدود میگردد. این روش، میتواند کیفیت زندگی بیمار را کاهش دهد و معمولاً هزینه آن بین 20 تا 30 درصد گرانتر از روش تعویض دیسک است. علاوه بر این، فیوژن قدامی گردن عمل پیچیدهتر با زمان بهبودی طولانیتری است. طول برش آن بیشتر است و ممکن است فرد مدت زمان بیشتری در بخش ریکاوری نگه داشته شود.
از طرف دیگر، جایگزینی دیسک مصنوعی گردن، مربوط به مهرههای ستون فقرات گردنی است و معمولاً از قسمت جلوی گردن انجام میشود تا فشار ناشی از دیسکهای آسیبدیده یا شکسته کاهش یابد. اما اگر بیمار نیازی به تعویض دیسک گردن نداشته باشد، جراحی از پشت گردن انجام میشود. هزینه جراحی تعویض دیسک مصنوعی گردن معمولاً نسبت به جراحی دیسک کمر ارزانتر است، چون دسترسی جراح به ستون فقرات آسانتر است.
جراحی بیشتر از یک دیسک
در برخی موارد، ممکن است بیش از یک مورد از دیسکهای گردن مشکل داشته باشد. در این صورت، اگر جراحی گردن نیاز به تعویض بیش از یک دیسک داشته باشد، هزینه جراحی افزایش خواهد یافت.
میزان جراحت
هر چه میزان آسیب به گردن شدیدتر باشد، احتمالاً هزینه جراحی دیسک گردن و روند درمانی گرانتر و پیچیدهتر خواهد بود.
نیاز به جراحی اضافی
با وجودی که جراحی دیسک گردن از درصد موفقیت بالایی برخوردار است، اما تضمین نمیشود که این جراحی بدون درد و با دامنه کامل حرکتی همراه باشد. اگر جراحی اول به طور کامل درد بیمار را برطرف نکند، ممکن است بیمار به جراحی دوم نیاز داشته باشد که در این صورت نیز میزان هزینه جراحی افزایش خواهد یافت.
پوشش بیمهای
برخی از بیمهها، خدمات جراحیهای مختلف را پوشش میدهند. برای کاهش هزینه جراحی دیسک گردن میتوان به مراکزی مراجعه نمود که با این بیمهها طرف قرارداد باشند. این امکان وجود دارد که بیمار مجبور به پرداخت هزینه کامل جراحی دیسک گردن نباشد. بسیاری از شرکتهای بیمه درمانی، قسمتی از هزینههای مربوط به جراحی دیسک گردن را تحت پوشش قرار میدهند. برای این کار، ممکن است شرکتهای بیمه جهت اطمینان، پرونده پزشکی بیمار را بررسی کنند. البته برخی از شرکتهای بیمه ممکن است محدودیتهایی را بر اساس عوامل سنی و سبک زندگی تعیین کنند. به هر حال، قرارداد مراکز درمانی با بیمههای مختلف و همینطور پوششدهی بیمه تکمیلی بیمار میتواند موجب کاهش هزینه درمانی شود.
مدت زمان بستری
از عوامل دیگری که در میزان هزینه جراحی دیسک گردن موثر است، تعداد شبهایی است که بیمار با توجه به شرایط جسمانی در بیمارستان بستری است. همچنین، اقامت همراه بیمار در بیمارستان، به خصوص در مراکز خصوصی منوط به پرداخت هزینه است.
امکانات مراکز درمانی
امکاناتی که بیمارستان در اختیار بیمار و یا همراه بیمار قرار میدهد، با میزان هزینهای که بیمار باید پرداخت کند، ارتباط مستقیم دارد. هر چه تعداد بیماران بستری در اتاق کمتر باشد، هزینه بیشتر خواهد بود. برخی مراکز درمانی اتاقهای VIP را برای بیمار و همراه در نظر میگیرند و خدمات ویژهای از قبیل سرویس بهداشتی مستقل، حمام، مبلمان و… را ارائه میدهند؛ بالطبع استفاده از خدمات بهتر، مستلزم پرداخت وجه بیشتری خواهد بود.
هزینههای پس از جراحی!
هزینه جراحی دیسک گردن با خروج از بیمارستان به پایان نمیرسد. اکثر بیماران باید حداقل دو تا شش هفته صبر کنند تا بتوانند به زندگی عادی بازگردند. حتی زمانی که آنها قادر به حرکت در اطراف و بلند کردن اجسام هستند، باید در طول دوران نقاهت و پس از آن کاملاً مراقب باشند تا از هر گونه آسیب احتمالی به ناحیه جراحی اجتناب شود.
عوارض بعد از جراحی
در صورتی که بیمار دچار عوارض بعد از جراحی از جمله خونریزی شدید، نیاز به تزریق خون، بخیه یا پانسمان اضافی شود، هزینه هر خدمت به طور جداگانه از بیمار دریافت خواهد شد.
سایر هزینهها
سایر هزینههای پزشکی که ممکن است از بیمار دریافت شود مربوط به سواری آمبولانس، درمان پزشکی، بستری در بیمارستان، توانبخشی، وسایل کمک فیزیکی، دارو و سایر هزینههای مرتبط است که میتواند از بدو ورود به بیمارستان تا خروج از آن را شامل شود.